Video
Hoe maak je een video?
Een video is een zeer effectief middel om onze boodschap kracht bij te zetten of letterlijk te verbeelden. We kunnen ons hierbij richten op inwoners, maar ook op samenwerkingspartners binnen ons netwerk. Denk hierbij altijd goed na over de plek van je video binnen de communicatiestrategie: welk doel wil je bereiken bij welke doelgroep? Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap ook echt wordt begrepen?
Soorten video's
Bedenk daarbij dat onze video’s, die online worden gepubliceerd, moeten voldoen aan onze eisen voor digitale toegankelijkheid, huisstijl en AVG. De eisen gelden ook voor alle interne communicatie We maken geen onderscheid tussen intern of extern. We laten onze video’s in beginsel maken door onze mantelpartijen. Zij weten aan welke eisen onze video’s moeten voldoen en hoe deze moeten worden toegepast. Een klein deel van onze video’s wordt gemaakt door collega’s met eigen apparatuur.
We hebben verschillende mantelpartijen voor verschillende soorten video's die je namens de provincie kan laten maken. Als je zelf een video wilt maken dan kan je de interne training ‘InShot’ volgen. Tijdens deze training leer je onder andere hoe je een korte video in elkaar zet. Ook krijg je mee hoe een video voldoet aan de randvoorwaarden voor provinciale communicatie. Denk hierbij aan de huisstijl, toegankelijkheidseisen en privacyrichtlijnen. Deze training is later dit jaar te volgen.
Digitale toegankelijkheid
Video’s die we maken voor de provincie moeten voldoen aan wettelijke digitale toegankelijkheidseisen. Ook de video’s die door collega’s zelf worden gemaakt. Concreet hebben we het hierover (niet ingebrande) ondertiteling, transcriptie en audiodescriptie. Dit geldt voor video’s op websites. Op social media moet je video minimaal (ingebrande) ondertiteling hebben en een transcript. Met vragen kun je contact opnemen met Rob van Hoogenhuizen.
Meer informatie over hoe we digitale toegankelijkheid toepassen.
AVG
Bij video’s is het portretrecht voor foto's en video’s van toepassing. Dat betekent dat als iemand herkenbaar op een foto of video staat, deze persoon toestemming moet geven aan de provincie om het beeldmateriaal te gebruiken. Meer informatie over hoe we AVG toepassen.
Huisstijl
Video’s die worden gemaakt voor de provincie moeten voldoen aan de huisstijleisen. Dit geldt voor de herkenbaarheid. Meer informatie over hoe we de huisstijl toepassen.
Aanvraag en outline
Wil je een video laten maken? Zorg dan eerst voor een goede outline voor de videomakers. Hiermee instrueer je de mantelpartij zodat de boodschap ook echt in de video overkomt. Ook biedt het de mantelpartij de benodigde informatie om een offerte te maken.
Neem de volgende elementen in je outline op:
- Achtergrondinformatie: waar gaat de video over, waar wil je aandacht voor vragen?
- Waar en wanneer wordt de video gepubliceerd? (Dit kan gevolgen hebben voor de lengte van de video en de productietijd)
- Opnames: waar en wanneer precies?
- Te interviewen personen: naam, functie, organisatie (voor onder meer de titelbalken)
- Outro: We hebben een vast format voor de eindsheet van de video CTA met ( website voor meer informatie). Standaard staat daar beeld- en woordmerk ‘Provincie Zuid-Holland’ (Krachtig Zuid-Holland).
- Overig:
- Gebruik voice over (wel of niet?)
- Wie is contactpersoon
- Inhoud: omschrijf hier zo nauwkeurig mogelijk de tekst van de voice over, geïnterviewden en wat er in de video te zien is.
- Vragen en eventueel antwoorden voor interviews. Sluit hiermee aan op de inhoud die je hebt uitgewerkt.
Offerte
Ben jij de opdrachtgever? Laat dan een offerte op jouw naam maken. Ben jij niet verantwoordelijk? Ga dan zo snel mogelijk naar jouw opdrachtgever toe. Zijn jullie het met de offerte eens? Ga dan naar je PINK-ondersteuner, bij Communicatie is dat Jacqueline Hulst. Boek de offerte in PINK in. Het PNR-nummer geef je vervolgens door aan het videobedrijf. Regel dit al meteen aan het begin, dan kan het videobedrijf zonder problemen achteraf factureren.