Mastodon
Mastodon werkt hetzelfde als X, met een timeline, volgers en toots (tweets) en boosts (retweets). Niemand is eigenaar van Mastodon. Het is een decentraal platform en opensource beschikbaar. Er zit dus geen techgigant achter die alles in handen heeft. Met bijna 500.000 dagelijkse gebruikers, is Mastodon lang niet zo groot als X.
De overheid op Mastodon
Het beeld is tot nu toe dat overheidsorganisaties, media en politici accounts hebben, maar er weinig mee doen. Lang niet iedereen is er actief, er wordt weinig gepost. De uitvoeringsorganisatie voor digitalisering ICTU faciliteert overheden bij het gebruik van Mastodon via een overheidsbrede server: https://social.overheid.nl. Daar hebben ook wij ons Mastodon account.
Wij zetten Mastodon in op dezelfde manier als X. We posten dezelfde content. Dit vanuit de gedachte dat Mastodon als alternatief voor X is opgericht. Er is helaas weinig inzicht in de statistieken en ook monitoring via Coosto op webcare is nog niet mogelijk.
Verschil met X
Het is wel mogelijk om op Mastodon meer tekens te gebruiken dan op X. Ook zijn de doelgroepen anders.
Not done: op Mastodon is het verboden om bit.ly te gebruiken. Hier reageert de community direct op. Op deze manier verwijs je indirect via een techgigant naar je website. Op Mastodon is het aantal tekens bewust ruim gehouden zodat je geen url-shorteners nodig hebt. Gebruik dus gewoon de link naar de website.
Doelgroepen
Op Mastodon zit een specifieke doelgroep. Het zijn vooral mensen die zich afzetten tegen X en staan voor de publieke zaak. Mensen die een afkeer hebben van techgiganten die misbruik maken van algoritmes. Het is een serieuze en betrokken groep. Onder hen: opiniemakers, politici, bestuurders, professionals, maar ook inwoners.