Digitale toegankelijkheid
Wetgeving
Sinds juli 2018 geldt de wet Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Deze wet verplicht overheidsorganisaties om hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken en te houden voor mensen met een (tijdelijke) beperking. Zij moeten voldoen aan de meest recente WCAG eisen. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines en bevat 3 niveaus van toegankelijkheid: A, AA, AAA. Wij houden als provincie de meest recente WCAG-eisen aan, op niveau AA.
Voor wie doen we dit?
Digitale toegankelijkheid is niet alleen voor slechtzienden, slechthorenden of mensen met een motorische beperking. Het is ook voor mensen die moeite hebben met ons ambtelijk taalgebruik. Denk daarnaast ook aan een tijdelijke beperking, zoals een gebroken arm of als je in een rumoerige ruimte staat. In Nederland zijn er 4,5 miljoen mensen die baat hebben bij digitale toegankelijke content.
Waarom?
- Iedereen kan onze informatie zien of horen.
- We verhogen we de kwaliteit van onze websites en applicaties.
- Informatie wordt beter gevonden via zoekmachines als Google.
- Draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid op verschillende devices, zoals smartphone.
Begin op tijd
Content moet dus aan deze eis voldoen, dat kost tijd en geld. Het is van belang om op tijd na te denken over de vorm die het beste aansluit bij de doelgroep en vervolgens ook digitale toegankelijkheid meteen mee te nemen. Per type middel is beschreven wat er nodig is voor een digitaal toegankelijke oplevering.
Kosten en doorlooptijd
Digitale toegankelijkheid is een vereiste voor het maken van communicatiemiddelen, zoals video, webinar, social media posts,pdf-document, webtekst, document op het Binnenplein, IDMS documenten die je publiceert via een link of infographic. Dit kan invloed hebben op het budget en de doorlooptijd. Achteraf toegankelijk maken is duur en kost veel tijd!
Documenten
Tip: zorg ervoor dat ook externe bureaus die voor ons documenten maken, de vereiste digitale toegankelijkheid meenemen. Voordat zij aan de slag gaan met het document. Dit voorkomt gedoe achteraf. Meer informatie over pdf's.
Documenten moeten in toegankelijk format worden gepubliceerd. Voorleessoftware kan de documenten dan lezen. De eisen gaan over o.a. kleur en contrast, tabellen en grafieken, koppen, kop- en voetteksten etc. Meer informatie over toegankelijke documenten.
Webteksten
- Gebruik voor de juiste kopstijlen in een tekst. In html hebben ze de codes h1 t/m h4. Dat betekent dat je geen bold gebruikt. Ook cursieve teksten gebruiken we niet.
- Gebruik de juiste opmaak voor lijsten en opsommingen: bullets of nummering.
Afbeeldingen
- Vermijd tekst in afbeeldingen.
- Geef afbeeldingen een beschrijvende alternatieve tekst, of laat het alt-attribuut leeg wanneer de afbeelding decoratief is. Decoratief houdt in dat de afbeelding gemist kan worden.
- Let op kleur en contrast.
Infographics
- Houd rekening met kleur en contrast.
- Geef een alternatieve beschrijving over wat er te zien is en wat de kernboodschap is van de infographic.
- Bekijk meer eisen over infographics van de provincie Zuid-Holland, en de eisen van de Rijksoverheid.
Datavisualisaties en kaarten
- Kijk voor datavisualisaties bij de eisen van Tableau, PowerBi en eisen voor kaartmateriaal.
Links
- Wees specifiek; niet 'klik hier' of 'lees meer', maar 'blauwe trui' of 'houten tafel' als linktekst.
Video’s
- Zorg voor audiodescriptie, transcriptie en ondertiteling.
- Onze vaste samenwerkingspartijen leveren toegankelijke video’s op.
Podcasts
Zorg dat je een zelf opgenomen podcast aanlevert met:
- Audiobestand, MP3
- Uitgeschreven tekst, TXT (word mag ook)
- Goede foto, JPG